SolarVenti SV-14; Fra kjeller til tømmerhytte på 4 dager.

Dette er tilbakemelding fra en fornøyd kunde.

Hyttedrømmen ble realisert påsken 2018. Alt klaffet og jeg fikk tilslag på en Sjøvegan tømmerhytte, uten vann og strøm fra 1968. Allerede på første besøk etter overtagelse merket jeg at hytten var potte tett og at inneluften var fuktig og rå.
Sengetøy, gardiner, møbler og i det hele tatt alt som kan trekke fukt var nettopp det, fuktig og rå. Fyringsprossen var langsom og det tok urimelig lang tid og få temperaturen opp på et levelig nivå og tørka ut hytta.

Noe måtte gjøres, inneklima er alfa og omega, så jeg startet en lang prosess med å vurdere alternativ for utbedring. Mange timer ble brukt på vurdering av diverse løsninger for et bedre inneklima. Alt fra ovnsvifter til sol- vifter og fangere, avfuktere i alskens slag og en håndfull av kjærringråd.

Valget falt tilslutt på en solfanger, men hvilken skulle man velge? Kom etterhvert over Dansk-produserte Solarventi på et brukerforum, ingenting negativt nevnt, relativt rimelig investering og ikke minst gode erfaringer fra de som har denne. I tillegg har Solarventi, i motsetning til sine konkurrenter, en mengde med vitenskapelige data/resultater å vise til og ikke minst en lokal leverandør i Multi-Fritid.

Gikk tilslutt for en SV-14, riktignok overskalert for ei hytte på 30m2, men vi er i nordnorge og ingen har noensinne klaget over for mye tørr og gratis oppvarmet luft i ei hytte. Monteringen utførte jeg alene og det gikk som en lek med et 133mm hullbor, alt var på plass etter et par timer. Solfangeren plassert på sørøstlig-, en avtrekksventil i motsatt -hjørne og regulartoren over vinduskarmen, godt skjult bak gardinene.

Nå var det bare vente for å se effekten, i teorien skulle nå varm og avfuktet luft bli blåst inn, skape overtrykk og presse fuktig, kald og ekkel luft ut på motsatt hjørne, med andre ord sirkulere og avfukte luften i hele bygningen.

Tilbake i hytta etter seks dager for å sjekke resultatet, det hadde snedd hele uka og gradestokken viste 1-6 grader de siste dagene, langt fra ideelt vær for solfangere så forventningene var veldig lave. Men himmel og hav for en forskjell, 12 grader tørr og deilig inneluft med en frisk lukt av tømmerhytte og ikke kjeller.
Sengetøy, møbler og ikke en gang fillerya ved inngangen hadde spor av kondens eller fukt. Fyringa var gjort på et blunk og jeg sverger på at jeg brukte betydelig mindre ved på å få tempen opp til 20ish grader, tror tom trekken i pipa var blitt bedre også (overtrykk). Ganske enkelt et utrolig resultat på så kort tid, spesielt med tanke på værforholdene.

To dager senere kom solen frem og igjen ble jeg nyskjerrig på tingenes tilstand i hytta. Fem grader og sol burde gi god effekt tenkte jeg, prioriterte selv en fjelltur, men sendte modern på befaring, og i det jeg når toppen jeg hadde tatt sikte på, tikker det inn ei melding fra sistnevnte, hele 20 grader inne i hytta, 6 grader i sola ute, fyring trengte hun ikke tenke på. 🙂

Oppdrag utført, og hvis modern er fornøyd så er det fan meg bra 😀

Hilsen «kunne ikke vært mer knallfornøyd» SV-14 eier
G. Frantzen